Welke 90’s film wint de battle en keert terug op het grote scherm?

Time to read
2 minutes
Read so far

Welke 90’s film wint de battle en keert terug op het grote scherm?

March 13, 2015 - 13:46
Posted in:

Niet alleen de muziek uit de 90’s is hot, ook de films kunnen blijvend rekenen op heel wat aandacht en interesse van het publiek. In navolging van de 8ste I Love the 90’s – The Party, op zaterdag 11 april in de Ethias Arena in Hasselt, organiseert Kinepolis een heuse 90’s movie battle. Vijf topfilms werden geselecteerd en nemen het tegen elkaar op in een publieksstemming. Op 26 maart kennen we de winnaar die tijdens I Love the 90’s @ The Movies gespeeld zal worden in Kinepolis Antwerpen, Gent & Hasselt.

Het aanbod van succesfilms uit de 90’s is heel groot.  Het was voor ons dan ook geen gemakkelijke keuze om een selectie te maken en vijf finalisten aan te duiden. We hebben gekeken naar heel wat criteria, zoals de prijzen die ze gewonnen hebben, de bezoekersaantallen, het genre en het budget waarmee ze gemaakt zijn. Op basis van deze en andere criteria, hebben we de finalisten geselecteerd en nu is het aan het publiek om de ultieme 90’s film te bekronen”, zegt Tom Dhaenens van Kinepolis.

Met Pulp Fiction werd misschien wel de meest sublieme Amerikaanse misdaadfilm ooit geselecteerd. De excentrieke regisseur Quentin Tarantino kreeg in 1994 maar liefst zeven Oscarnominaties, waarbij het de belangrijkste, die voor beste scenario, ook effectief won. Meer dan 40 prijzen (Gouden Palm, Golden Globe, BAFTA Awards,…) sleepte de cast met o.a. Samuel L. Jackson in de wacht. De twee volgende finalisten zullen zonder meer de talrijke liefhebbers van de sciencefiction kunnen bekoren. De broers Wachowski gooiden in ‘99 hoge ogen toen ze The Maxtrix uitbrachten. De eerste film – van een trilogie – was meteen een schot in de roos en betekende voor Keanu Reeves de definitieve doorbraak bij het grote publiek. In dezelfde filmsfeer hangt ook Armageddon, van de gelauwerde regisseur Michael Bay uit ’98. Steracteurs Bruce Willis, Ben Affleck en Liv Tyler proberen de aarde te behoeden voor een dreigende meteoriet. Niet alleen de film was een wereldwijd succes, het nummer ‘I Don’t Want To Miss A Thing’ was voor Steven Tyler en  Aerosmith de grootste hit uit hun carrière. “Run Forrest, Run!”, het zijn inmiddels legendarische woorden die onlosmakelijk verbonden zijn met Forrest Gump, dé succesfilm van regisseur Robert Zemeckis. De film haalde 13 Oscarnominaties binnen, waarvan er zes werden verzilverd. Naast beste film, kreeg hoofdrolspeler Tom Hanks ook nog eens een Oscar als beste acteur. De film was ook een echt box office succes, met meer dan 677 miljoen dollar aan inkomsten. Met 7 Oscars werd tot slot de epische klassieker Dances With Wolves geselecteerd. Vijf jaar – en met een budget van 19 miljoen dollar – nam acteur/regisseur Kevin Costner de tijd om het boek van Michael Blake te bewerken tot één van de meest beklijvende filmdrama’s uit de geschiedenis. De Lakota-taal dialogen van de Indianen en de schitterende filmmuziek van John Barry, zijn legendarisch.  

Welke 90’s film wint de battle en keert op 26 maart terug op het grote scherm? Herhaalt de geschiedenis zich en klopt Forrest Gump opnieuw Pulp Fiction, net als tijdens de Oscars vele jaren geleden, toen het ging om de titel van beste film? Wordt het een keuze tussen de sciencefiction films The Matrix en Armageddon, of gaat het episch drama Dances With Wolves lopen met de eer?

Nog tot en met 19 maart kan er online gestemd worden op de vijf titels.  “We zijn een beetje overdonderd door de reacties die er nu al zijn binnengekomen op de stemming. Die zijn echt massaal, wat nog maar eens duidelijk maakt dat niet alleen de muziek maar ook de films uit de 90’s nog steeds goed in de  markt liggen”, zegt I Love the 90’s @ The Movies initiatiefnemer Kineopolis.

http://kinepolis.be/nl/wedstrijden/welke-90s-film-wil-jij-graag-terugzien-op-groot-scherm